6.2 Spill og turneringer

Hva er turneringer?

Turneringer er en av de mest populære møtested-aktivitetene du kan arrangere i bibliotek. Det er en utøvende aktivitet som kan måle ferdigheter, noe mange spillere liker. Hovedårsaken til å ha turneringer i et bibliotek, er nok likevel den ekstra sosiale verdien arenaen tilfører.

Her kan brukerne møte spillere på ulike nivå, og med annen bakgrunn enn seg selv. Det å spille sammen er en fantastisk isbryter. De kan også ta med seg venner og familie og vise hva de kan og bryr seg om. Turneringer er dessuten en aktivitet som enkelt kan flyttes over på nett dersom situasjonen krever det. Den årlige bibliotekturneringen Bibliobattles som ble til i lys av korona er et eksempel på nettopp det.

Hvem passer det for?

Spillere finnes i alle aldre, kjønn, og med ulike interesser. Turneringer kan spisses inn mot enkelte av dem, eller favne bredt og samlende. Det kommer helt an på spillet, og reglene du setter.

Noen spill, som fotballspillet FIFA er spesielt populært blant unge sportsinteresserte. Andre, som dansespillet Just dance, er gøy for hele familien. Hvis FIFA-turneringen for eksempel kun er for de mellom 12-16, så antar det også en helt annen form enn en hvor alle er invitert.

Det som er verdt å tenke litt på er hvorfor man skal holde turnering. Mange ønsker å samle alle lokale spillere, og har få regler for deltakelse og en åpen profil. Men det finnes også eksempler på bibliotek som har holdt ligaer hvor intensjonen har vært å få det til å ligne på et større E-sport event.

Bergen har for eksempel en FIFA-liga, Stormen bibliotek i Bodø har hatt store events med pokaler og konfettikanoner, og bibliotekene i Gudbrandsdalen har samarbeidet med den lokale E-sport klubben Blue Elite E-sport om en Rocket League liga.

Du har også en mellomting, som den årlige onlineturneringen for bibliotek, Bibliobattles, hvor listen er lav for deltakelse, men formen ligner et E-sport arrangement, med kommentatorer og strømmede turneringer slik som Telia ligaen.

Begge deler kan bli populære. Valget er opp til deg, og eventuelt – dine brukere.

Hva krever en turnering?

Turneringer i sin enkleste form krever ikke mye. Med en konsoll, en skjerm, to kontrollere, og et spill, kan du sette opp spillere to og to og la vinneren gå videre til den beste står igjen. For mange er dette et godt sted å starte, og med litt erfaring i trygge rammer ser du lettere hvor du kan bygge ut og raffinere.

Hva er gode turneringsspill?

Vanlige turneringstitler som Rocket League og FIFA, har noen ting til felles. De har først og fremst et sterkt kompetitivt element. Deretter har de et poengsystem som gjør det lett å kåre en rettferdig vinner.

Noen spill, slik som Rocket League har også fleksible innstillinger for varighet og antall deltakere. Vi snakker altså om en type spill hvor det er enkelt å kåre vinneren, og innenfor et definert tidsrom. Du kan også holde konkurranser i andre spill, som Among us, men det krever mer kunnskap om spillet.

Tid

Hvor mye tid du trenger avhenger av antall deltakere, antall konsoller, turneringsform, og hvor mye de skal spille. Det er lurt å gjøre et regnestykke, hvor de viktigste tallene er, «hvor lenge varer en kamp i dette spillet» og «hvor mange kamper ender jeg opp med». Når du har det på plass kan du plusse på et par minutter per kamp til kampskifte, og en halvtime til forberedelser og premiering.

Blir det tid til overs er dette ofte en fin mulighet til å la spillerne hygge seg sammen utenfor konkurransen etter å ha gjort seg ferdig med kampene.

Kjapp oppskrift på en turnering:

Spill:

Rocket League

Utstyr:

  • En konsoll (Playstation 4 eller nyere)
  • To kontrollere
  • Rocket League lastet ned (gratis)
  • En skjerm

Eventuelt:

  • Premie
  • Diplom

Tid

ca. 2 timer for inntil 16 deltakere

Bemanning:

Det er mulig med en person, men det er lettere, mer håndterbart og mye hyggeligere for alle med en turnering styrt av to som trives sammen. En person bør ha oversikt over turneringsoppsettet, føre poeng og gi tegn til hvem som skal spille. En annen person kan rope opp disse spillerne, annonsere vinnere, og sørge for at alle blir sett.

Krav om forkunnskap:

Middels. Formidleren bør kjenne til målet med spillet, kontrollene, og de viktigste spillmodusene. Om man får hjelp av en spiller til disse tingene, kan formidleren bidra med støtte, som å bestemme antall deltakere, hjelpe spillere å finne en lagkamerat, gjøre opprop og å holde rede på tiden.

Turneringsform: Enkel utslagsrunde:

I en enkel utslagsrunde-turnering eller «single elimination» settes spillerne opp to og to, og den beste går videre helt til bare vinneren står igjen. Oppsettet er oversiktlig for både bibliotekarer og spillere. Det er også den raskeste måten å komme gjennom en turnering på, siden antall spillere halveres i hver runde. Enkel utslagsrunde egner seg slik sett godt for nybegynnere og bibliotek med lite tid, eller få konsoller å spille på.

Turneringsform: Dobbel utslagsrunde:

Dobbel utslagsrunde bygger på samme prinsipper som enkel utslagsrunde, men i stedet for at taperne slås ut, vil de i stedet flyttes ned til en egen «bracket» (kamprekke), hvor de kan spille mot andre som har tapt. Det er først hvis man taper igjen, at man er ute.

Denne turneringsformen er snillere mot taperne. Den jevner ut nivået på naturlig måte slik at man får spille mot jevngode store deler av tiden. Det viktigste er kanskje at den også er mer motiverende, siden den beste av «taperne» eventuelt vil møte den beste av «vinnerne» i finalen. Har man tid, er det uten tvil en snillere turneringsform, men den tar også mye lenger tid å gjennomføre, med 26 kamper for 16 spillere, fremfor 15 kamper i enkel utslagsrunde. Denne turneringsformen anbefales derfor for de som har flere konsoller å spille på samtidig, og da kan det også være greit å være flere spillverter på turneringen.

Turneringsform: Gruppespill (Round Robin):

I gruppespill starter turneringen ofte med en enkel utslagsturnering som fungerer som kvalifiseringsrunde. Dette lar deg måle nivået på spillerne, og når det er gjort kan du dele dem opp i grupper med jevngode spillere.

Nå starter turneringen for fullt. Hver gruppe skal spille en «Round Robin» turnering hvor alle spiller mot alle i sin gruppe. Spillerne sanker poeng for hver seier, og den eller de beste fra hver gruppe møtes i finalen.

Denne formen egner seg godt til bibliotek som har flere stasjoner som deltakerne kan spille på, helst en til hver gruppe. Den kan også passe glimrende for bibliotek med flere filialer.

Tips til ressurser

Sjekk ut www.challonge.com eller www.toornament.com. Her kan du legge inn spillere, ønsket turneringstype, og får en ferdig kamprekkefølge som du også kan dele på storskjerm eller internett.

.

Turneringer og det uforutsette

Mye kan skje som får turneringer til å avvike fra planen du hadde sett for deg. Kanskje kommer det 6 glade barn og vil være med rett etter at du har startet. Kanskje har en spiller uteblitt fra et av lagene.

Kanskje kommer en oppdatering av spillet når du skrur det på. Kanskje streiker kontrolleren du hadde ladet samme formiddag.

Det meste av dette kan du gardere deg mot. Kjøp inn et ekstra sett kontrollere. Sjekk etter oppdateringer god tid i forveien, og skru av nettet under turneringen. Er det første gang du holder turnering, kan det føles tryggere å låse påmeldingen til et visst tidspunkt, men etter hvert som du blir mer erfaren kan du også smette inn nye spillere i turneringsstigen og vite om det går med tidsplanen du skal følge.

Motsatt kan du ved lavt oppmøte, bytte til dobbel utslagsrunde og la alle spille flere kamper. Med spill som Rocket League, hvor rundene er korte, lagmulighetene flere, og spillet er tilgjengelig for alle, har du disse mulighetene.

Det å forstå hvilke titler som gir deg dette spillerommet, og hvordan du kan bruke det til å skape en best mulig spillopplevelse, er en av ferdighetene som gjør deg til en fleksibel spillformidler og turneringsarrangør.

For å gi deg to ekstreme eksempler: det fargerike slåssespillet Smash Bros Ultimate, gjør det mulig for inntil åtte spillere å dele en skjerm, og kampene varer i ca. fem minutter. Da har du virkelig stor fleksibilitet på antall spillere og runder. Motsatt kan du i Fortnite ha maks ett lag av gangen på en skjerm, og kampene varer opp mot 30 minutter. Da er man avhengig av enten god tid, mange enheter eller en onlineløsning hvor man spiller hjemmefra.

Hvem appellerer turneringer til?

Turneringer kan holdes i mange spill og former. Fra uhøytidelig moro for alle, til ferdighetstester på profesjonelt nivå. Fra en kjapt komponert turnering på to timer, til en nøye planlagt liga som går over flere uker. Turneringer kan tilpasses økonomi, bemanning, og ikke minst målgruppe, og det er dine valg som bestemmer hvem du appellerer til. Vi skal derfor se litt nærmere på hva som appellerer til hvem i vanlige bibliotekturneringer.

Turneringer for barn og unge

Barn og unge er en naturlig målgruppe for turneringer. De bruker biblioteket mye, og samles gjerne rundt publikum-pc’ene for å spille etter skoletid. Slik sett vil du mest sannsynlig ha flere av disse deltakerne i bygget allerede. En fordel med barn er at de liker å delta på aktiviteter i regi av voksne. Her er ungdommer noe verre å rekruttere, men over til dem om litt.

Barneturneringer kan lett utvides til familieturneringer bare ved å endre litt på plakaten. Familiespill som Rocket League, er morsomme uansett alder. Noe av appellen er følelsen av «kontrollert kaos». Mye skjer på skjermen, og spillet har ferdigheter eller hendelser som kan snu maktbalansen på et øyeblikk. Uforutsigbarheten gir følelsen av at alle kan vinne.

Tilsvarende slår turneringer i enkelte mer uvanlige spill ofte bredt an. Eksempler er VR-spillet Beat Saber og dansespillet Just Dance. Fravær av strengt målbare ferdigheter gir spill bredere appell. Lar du i tillegg være å sette aldersgrenser kan du dermed få et inkluderende arrangement med en god blanding av spillere i alle aldre.

Ved å gjøre turneringen så åpen, har du skapt et tilbud for mange, men du har mest sannsynlig også gjort den mindre interessant for seriøse spillere. De vil gjerne møte noen på sitt eget nivå, og i spill hvor det er tydelig at man vinner på grunn av ferdigheter heller enn flaks. Valorant, CS GO og League of Legends, er eksempler på slike spill.

Så har du også spillere med helt spesielle spillinteresser. Et slikt eksempel er spillere av fotballspillet FIFA. FIFA er generelt sett mest populært blant de som interesserer seg for sport. Da mange av de som spiller FIFA, har lite interesse for andre spill, blir dette gjerne en mindre inkluderende turnering. Det er ingenting i veien for å arrangere turnering for en spesiell målgruppe, men da må man bare være klar over at det er det man gjør.

Turneringer for ungdom

Ungdom er en målgruppe mange bibliotek ønsker å skape tilbud for. Det kan handle om at lokal ungdom mangler tilbud, eller at biblioteket føler at de har mistet brukere som tidligere pleide å være mye der. Det er en utfordring å trekke ungdom til arrangement, og

en del av det handler om at de i motsetning til barn, ikke liker så godt å være med på ting i regi av voksne. Medvirkning er veldig viktig for ungdom, og ved å skape noe som er av og for ungdom, kan du bygge både engasjement og troverdighet.

I en turnering for ungdom, som gjerne er kjent med hvordan seriøse turneringer foregår, kan man også med fordel tenke litt større rundt tilrettelegging. Kanskje bor det en norsk Youtuber i nærheten som kan stille som kommentator? Kanskje vil den lokale Elkjøp-butikken donere premier? Roll-ups og banner, stilig belysning og live-strømming er alle eksempler på artefakter som kan heve inntrykket av turneringen – og med det, også gjøre det mer interessant for influencere og sponsorer å støtte biblioteket.

Turneringer for voksne

Turneringer for voksne uten barn og seniorer er to andre varianter. Dette kan være vanskeligere målgrupper å nå, men Bibliogames hadde noe suksess med voksne på retrospill-turneringen under GamingUKA på Tøyen. Seniorer kan ha stor glede av spillarrangement i bibliotek, noe Drammen bibliotek viste med sitt Seniorgaming prosjekt. Fokuset var da likevel sosialt samvær og aktivitet, heller enn turneringens vektlegging av konkurranse.

Avslutningsvis: 

Turneringer er hele tiden en avveining mellom å inkludere eller ekskludere, og for mange bibliotekarer kan det være trygt å starte med noe som passer for flest mulig. Likevel er det bra å strekke seg mot nye ting, å utforske og eksperimentere. Kanskje får du plass til flere typer turneringer på sikt, og kan dekke flere baser?