Del 2.2 Innkjøpstips: Spillkonsoller

Fra 9 års alder og opp er spill i økende grad en sosial aktivitet. Nå vet de hva de liker å spille, og hvem de liker å spille det med. Så sant det er mulig, byttes nettbrettet gjerne ut med konsoll eller pc, som begge har bedre grafikk, komfort og spillutvalg.

Spillkonsoller: Fra spillerens perspektiv

Konsollene er spesialdesignet for spilling hjemme i stua. De har en håndkontroller som gir god presisjon, spesielt på actionfylte spill med mye hopping og dreining av kameraet. Vil du spille med venner kan du i mange tilfeller koble til flere kontrollere og dele skjerm.

En av de store fordelene med konsoll er at spill som utgis til plattformen er tilpasset maskinvaren. Slik kan du kan være trygg på at du får til å spille spillene med akseptabel ytelse. Ytelsen er likevel ikke lik på alle konsoller, og heller ikke spillutvalget. Playstation og Xbox er begge kraftige spillmaskiner med stor lagringsplass og multimediefunksjoner, mens Nintendo fokuserer på gode spillopplevelser både i og utenfor hjemmet med sin hybridkonsoll Switch. Playstations spill appellerer sterkt til ungdom og unge voksne, mens Nintendo i flere generasjoner har vært familiekonsollen. Microsofts Xbox konkurrerer på mange måter med Playstation også om spillutvalget. Blant de unge har Playstation likevel en høyere stjerne.

Spillkonsoller: fra et formidler-perspektiv

Konsoller er den enkleste måten å tilby fire spillere en sosial spillopplevelse på. I den grad et bibliotek skal velge én enkelt plattform til sine lånere, er absolutt en konsoll veien å gå. Spillene lastes raskt inn uten behov for teknisk innsikt. Konsollene, og mange av spillene deres er godt markedsført, slik at spillerne gjerne kommer og spør om spill på egen hånd. Formidlingen som må gjøres handler om å få frem bredden.

Valg av konsoll

Når man velger konsoll, er det noen ting å tenke på i tillegg til ytelse og utvalg. Ønsker du at spillene du kjøper inn også skal kunne brukes til hjemlån, er det enklest å få tak i Playstation-spill med rettigheter til slik bruk. Bibliotekene må tross alt avklare rettigheter med utgiverne for ting som hjemlån og bruk på storskjerm, og her har Biblioteksentralen, som forhandler om slike rettigheter, hatt større hell med Playstation og Xbox enn Nintendo. Det er også til Playstation at man finner flest spill fra innkjøpsordningen for norske spill. Samtidig skal det nevnes at man for ren bruk i lokalet bør vurdere å gå for Nintendo, da Bergsala, som distribuerer Nintendo i Norden, har gått ut med en melding om at det er greit å bruke deres spill inne i biblioteket.

Mer om bruksrettigheter finner du i kapittel 5: Åndsverkslov og bruksrettigheter.

Aktuelle konsoller på markedet:

Xbox Series

Microsofts nyeste konsoller fås i to utgaver.

· En S-utgave uten disk-drev, og mindre harddisk.

· En X-utgave med drev, større harddisk, og bedre bildeflyt.

Begge kan drive alle de nyeste spillene til Xbox. Dette inkluderer eksklusive titler som Forza, Halo og Gears of War.

Playstation 5

Playstation 5 har kanskje vært den mest etterlengtede next-gen konsollen på markedet, og definitivt den vanskeligste å få tak i. Nå som tilgangen har bedret seg, har også spillutvalget bygget seg opp. Spider Man, Elden Ring, God of War, Gran Turismo, Ratchet and Clank, er bare noen av de mange eksklusive titlene du får på Playstation – i tillegg til den økende mengden spill som utgis til alle plattformer om dagen.

Playstation 5 kommer i to utgaver; med og uten diskdrev. Utgaven uten diskdrev er billigere, men da kan du naturligvis ikke bruke spill kjøpt på Biblioteksentralen.

Nintendo Switch

Nintendo Switch er en konsoll med to bruksmuligheter. Den er en håndholdt konsoll, men kan også legges i en docking-stasjon for å kobles til en større skjerm. Det betyr at den enkelt kan lånes ut til bruk i lokalet som et nettbrett, eller deles på en skjerm for sosial gaming. Nintendo har i løpet av årene siden Switch ble lansert i 2017, kommet med en billigere «Lite» utgave som kun kan brukes som håndholdt, og en oppdatert «OLED» utgave med bedre skjerm.

Uansett hvilken du velger kan du på disse spille de siste utgivelsene innenfor populære serier som Mario og Zelda. Nintendo tilbyr mange bra familievennlige spill, og har som kjent gått ut med en melding om at de er positive til at disse brukes i biblioteklokalet.

Classic-konsoller – Retro gaming gjort enkelt

Som en følge av retro-bølgen som har preget spillbransjen siden rundt 2010, har det blitt laget mange nye spill med den pikselerte estetikken fra 80-tallet. Det har også blitt gjort en innsats for å løfte frem de originale klassikerne. I dag får du kjøpt mini-utgaver av de gamle konsollene, fra både Nintendo, Sega og Commodore. De kommer med HDMI utgang for moderne skjermer, og 20-30 spill.

I tråd med æraen de stammer fra er mange av dem arkade-spill. Spillene fascinerer yngre spillere, og kan bli en inngang til å snakke om spill med foreldre som kanskje vokste opp med dem.

De egner seg godt som et tillegg på spilldager eller som en stasjon å gå innom for en kjapp runde spill. Det kan være litt vanskelig for barn å finne ut av knapper og systemer på de gamle spillene, så instrukser kan være en fordel.

Nes classic (8-bit)

Nintendo Entertainment System, som konsollen heter i fullt navn, var Nintendos første konsoll og ble lansert i 1983 her i Norge. Classic utgaven leveres med én håndkontroll, og har flere av spillene som gjorde Nintendo berømt, ferdig installert. Her finner du de tre første Super Mario spillene, Zelda, Punch out, Contras, Ice climbers, blant totalt 35 klassiske 8-bit spill. Ekstra kontroller kan kjøpes til, men det er få av spillene som lar deg styre to karakterer samtidig uansett – noe som trolig er grunnen til at denne kun leveres med en kontroller, i motsetning til «storebror» Super Nintendo Classic.

Snes classic (16-bit)

Super Nintendo Entertainment system, tilbyr mye av den samme opplevelsen som forgjengeren. Denne gangen er det 21 spill som er samlet i en liten konsoll, og to kontrollere. Spillene er også mye mer rettet mot multiplayer titler med to spillere på skjermen samtidig. Av de to er det derfor denne som er mest populær på arrangement. Utfordringen er at denne har vært så populær at den har blitt utsolgt og gått inn og ut av salg. Skulle man være så heldig å komme over en, så er det hvert fall et godt kjøp.

Commodore 64 Mini (8-bit)

Commodore 64 er den eldste av Classic konsollene, og ble opprinnelig utgitt i 1982. På denne miniutgaven med en arkadestikke, finner du 64 spill. Titlene inkluderer de mest kjente klassikerne som California games og Speedball.. 

Sega mega drive classic (16-bit)

Segas konkurrent til Super Nintendo fra samme periode tilbyr mye av den samme opplevelsen. Den har to kontrollere, men dobbelt så mange spill. Blant de 42 titlene finner du Sonic 2, Streets of rage, Altered Beast og mange flere.

Playstation classic (32-bit)

Med den første Playstation konsollen er vi kommet til 3d-gamingens tidlige dager. Det betyr at spillene er i en slags overgangsfase, hvor man for første gang kan bevege karakteren i alle tre dimensjoner, men at denne muligheten ikke overlot mye kraft til det detaljerte utseendet. Spillene virker derfor i større grad utdaterte enn de eldre konsollene, som var på høyden av sin teknologi. Det er også delte meninger om hvorvidt Playstation classic faktisk inkluderer de beste spillene fra sin tid, og det er alt i alt en av de minst populære classic-konsollene.