Formidling til personer med demens

Kulturelle opplevelser er stimulerende for oss alle, og for personer med demens kan det være ekstra viktig med stimuli. Slike felles opplevelser kan også være en vei ut av isolasjon og ensomhet for de som føler dette som en utfordring.

Demenskoret har gjort oss alle oppmerksom på hva sang og musikk kan bety for personer med demens, og litteratur kan også ha tilsvarende betydning. Formidling av kjente dikt, eller utdrag fra bøker eller om kjente personer og hendelser kan bidra til å stimulere kognitivt, men også være viktig sosialt.

Det er viktig å tenke igjennom hvordan en best kan tilrettelegge en formidling for personer med demens.

Her har vi samlet eksempler og ressurser som kan brukes i dette arbeidet.

 

Litteraturformidling til personer med demens.
Fyllingsdalen bydelsbibliotek har gjort seg gode erfaringer med formidlingsprosjekt til eldre med demens på pleiesenter og til yngre hjemmeboende med demens på dagtilbud. De deler gjerne sine erfaringer

I løpet av det treårige prosjektet Litterære pusterom – Shared Reading for større livskvalitet (2019-2022) ble det gjennomført et pilotprosjekt med 9 lesestunder for eldre, demente og pårørende i helsesektoren i Steinkjer. Prosjektrapport: Pilotprosjekt Litterære pusterom

Kombinasjon fysisk aktivitet/formidling av kultur, litteratur m.m. Dagsturhyttene etableres i stadig flere fylker. Vestland og Rogaland sin nettside om dagsturhytta:

Hvert år 21. september markeres den internasjonale alzheimerdagen. Kanskje kan det være en fin anledning til å sette søkelys på demens, og lage et arrangement i biblioteket som kan spre kunnskap om demens videre i lokalbefolkningen?»

Flere ressurser