Les høyt! 

En veileder til hvordan du kan invitere deg selv inn på skolenes foreldremøte for å snakke om det å lese høyt for barna

Tromsø bibliotek og byarkiv startet Les høyt! som et prosjekt på tidlig 2000-tall. Målet var å få foreldre til å lese høyt for barna sine, gjennom å invitere seg inn på foreldremøter i barnehage og skolens 1. eller 2. trinn. Prosjektet var vellykket, og Les høyt tilbys derfor fremdeles ut til skoler og barnehager i Tromsø kommune, samt fra 2024 ut til andre kommuner i Troms fylke som et felles tiltak.

Her får du en beskrivelse av hvordan tiltaket kan gjennomføres, med leseliste-forslag og støtteark til manus i foreldremøte:

Foreldremøtet gir 30 minutter til deg som formidler fra biblioteket, og får mangfoldig tilbake gjennom inspirasjon til høytlesing. Resultatet er at biblioteket får nye lånere, flere oppglødde høytlesere og ofte reserveringskø på bøker som er omtalt på foreldremøtene. 

Les høyt! og andre høytlesingstilbud i skjønn forening  

Les høyt! er et tiltak som gjerne kan samkjøres med innføring av Tøyveskebiblioteket i barnehagene. Da får man rettet søkelys på høytlesing og samtidig ha bøker lett tilgjengelig til utlån i barnehagen. Det vil da være fint å framsnakke noen av bøkene som er med i tøyveskene i gjennomgangen for å friste litt ekstra til hjemlån av veskene.  

Foreldremøter er også en fin mulighet til å framsnakke Loga munnje dersom biblioteket jobber med å fremme høytlesing på samisk i samarbeid med helsestasjonen. Erfaringen fra Loga munnje er at ikke alle som kunne ønske seg å lære sine barn (og seg selv) samisk blir opplyst om tilbudet på helsestasjonen. Da kan foreldremøtet i barnehagen der biblioteket deltar også inneholde informasjon om denne ordningen. 

Ressursen er laget av Troms fylkesbibliotek og Tromsø bibliotek. Prosjektet er støttet av Nasjonalbiblioteket. Har du spørsmål eller innspill? Ta kontakt med Ellen Berg Larsen, rådgiver på Troms fylkesbibliotek: ellen.larsen@tromsfylke.no 

Forankring 

Nasjonalt lesesenter ved Universitetet i Stavanger forsker på lesing og lesekultur og er en viktig bidragsyter og inspirator når man jobber med den teoretiske forankringa av høytlesing/lesekultur. Gjør deg kjent med forskningsformidlingen deres, og finn sider som kan inspirere til videre jobbing med høytlesing, for foreldre og/eller ansatte. 

Vi må ha kompetente voksne som kjenner til, leser og formidler ny barnelitteratur   

Konkluder gjerne med fellesnevnere for alle som jobber på feltet:  

  • Gode, kompetente lesere liker å lese  
  • Gode boklesere blir også gode digitale lesere​  
  • Vi trenger tilgang til og valg av gode bøker​  
  • Bruk biblioteket​!