Kunstig intelligens, kildebevissthet og kritisk mediebruk – Et grunnkurs for bibliotekansatte

Hva trenger ditt publikum i møte med dagens informasjonslandskap?

Current Status
Not Enrolled
Pris
Gratis
Get Started

Vi har leksikon, Facebook, nettaviser, og TikTok. Vi ser et kraftig inntog av kunstig intelligens, det florerer av falske kilder, og det blir vanskeligere og vanskeligere å vurdere hva som er sikker informasjon og avsender. Som bibliotek skal vi være rustet til å hjelpe innbyggerne med slike problemstillinger, og å ta i bruk nye digitale muligheter.

Tenk, en del av Faktisk.no, har derfor i samarbeid med seks fylkesbibliotek og Sandnes bibliotek, utviklet en kursrekke som skal gi alle ansatte i skole- og folkebibliotek flere konkrete, praktiske verktøy og teknikker for å bruke til å støtte publikum når de skal ut på informasjonsjakt.  

Kurset inneholder fem digitale kursdeler som består av varierte arbeidsmetoder og som gir informasjon og konkrete teknikker som du kan bruke i ditt bibliotek. Hver del tar omtrent 45 minutter å fullføre. De fem ulike kursdelene har temaene:

1. Dagens informasjonslandskap

TikTok, Facebook eller aviser? Barn og unge tar andre valg fra informasjonsmenyen enn det voksne gjør. I dette kurset lærer du om hvordan dagens informasjonslandskap ser ut, og hvordan faktasjekk som metode kan brukes til å støtte og veilede både yngre og eldre deler av publikum i å vurdere informasjon og møte feilinformasjon.

2. Kildebevissthet og kritisk lesing

Det er sjelden nok å vurdere informasjon som svart-hvit, enten sann eller usann. Agendaen til en avsender, hvilke virkelighetsbilder som skapes, og hvordan dette prøver å overbevise deg, kan være like viktig å vurdere som hvor sant noe er. Her vil du jobbe med ulike verktøy og teknikker for å vurdere tekst, og hvordan du kan bidra til at publikum blir bedre på kildebevissthet og kritisk lesing.

3. Kildebevissthet og generativ kunstig intelligens

Generativ kunstig intelligens lager noe fra ingenting – tilsynelatende. Men all KI er baser på informasjonen de er trent på, og gir resultater deretter. Informasjon er aldri nøytral, og dermed får vi heller ikke nøytrale resultater. I denne kursdelen lærer du om generativ kunstig intelligens, og hvordan biblioteket kan veilede publikum i å gjenkjenne og møte KI-generert informasjon.

4. Påvirkning, propaganda og svindel

Nei, Jon Almaas vil ikke du skal kjøpe BitCoin, og du har ikke vunnet en million i et lotteri du ikke visste du var med i. De enkleste svindelforsøkene er for mange lette å avsløre, men det foregår langt mer sofistikerte forsøk på påvirkning under overflaten. I dette kurset jobber du med disse formene for desinformasjon og feilinformasjon og hvordan du kan bidra til at publikum i ditt biblioteket blir i bedre stand til å møte dette i hverdagen.

5. Visuell informasjon og søk

KI-genererte bilder har blitt så gode at det kan være umulig å se at de ikke er ekte. Men det fins flere utfordringer i det visuelle informasjonslandskapet i dette. I siste kursdel lærer du hvordan du kan søke etter og vurdere informasjon i et landskap der hvem som helst kan bruke lyd, bilde og video til å fremstille samme virkelighet på vidt forskjellige vis. Du vil jobbe med ulike verktøy og teknikker for å håndtere og navigere visuell informasjon, samt hvordan ditt bibliotek kan være en ressurs for publikum i en slik informasjonskultur.

Mange bibliotekansatte er utrygge på dette feltet, og mangler kompetanse for å løse utfordringen med desinformasjon.

En del av bibliotekenes samfunnsoppdrag er å bidra til utvikling av kritisk tenking og digital dømmekraft i befolkningen. (Lenke til Rom for demokrati og dannelse (regjeringen.no), og Regjeringen setter i gang arbeid mot desinformasjon – regjeringen.no viss det lar seg gjere?)

Målet er at over halvparten av alle ansatte i bibliotekene skal ha gjennomført kurset innen utgangen av 2025. Etter fullført kurs vil dere få promomateriell for å gjøre kompetansen bedre kjent for innbyggerne.

Reservebilde for bli med på nettkurs

Kurset inneholder