10 steg til bærekraft

Et samlingsbasert nettkurs med grunnleggende kunnskap om hva bærekraft er, hvorfor biblioteket bør arbeide med bærekraft, og ikke minst hvordan du kan gjøre det.

Det er gjort mange prosjekter i bibliotekene når det gjelder bærekraft. Arrangementer, aktiviteter, nye samarbeid og grønne tiltak.

Men hvor enkelt er det å navigere i temaet bærekraft for bibliotekene? Kan det bli litt stykkevis og delt? Vi satser litt her, får midler til et prosjekt der, men så dør det kanskje ut når prosjektet er over. Hvor strukturert er vår inngang til å arbeide med disse temaene? Og forstår vi egentlig hvordan de angår oss?

Samtidig som de fleste bedrifter og kommuner kjenner et økende press på å ha fokus på bærekraft, kan det også bre seg en følelse av at det ikke nytter. Hva kan vel et enkelt menneske, eller et lite folkebibliotek bidra med i det store bildet?

Begrepet bærekraft kan virke så stort og uoverkommelig at man ikke vet hvilken ende man skal begynne i. Mange kan føle seg paralysert eller fremmedgjort når problemstillingene blir for store. Derfor er det enda viktigere at institusjoner som biblioteket viser vei, og gjør det mulig for enkeltmennesket å se hvordan hver og en av oss kan gjøre en forskjell.

Utdrag fra steg 3 i kurset «10 steg til bærekraft»

Den 16. januar sendes et digitalt påfyll der Siri Vikse presenterer det nye samlingsbaserte nettkurset «10 steg til bærekraft»:

Digitalt påfyll – 10 steg til bærekraft

Tor. 16. januar kl. 09:00

Gå til nettkurset:

10 steg til bærekraft

Hva er bærekraft og hvorfor er det relevant for bibliotek å arbeide målrettet med bærekraft? Skriv din egen bærekraftstrategi med ti steg!

Et samlingsbasert nettkurs om bærekraftsarbeid i biblioteket

Kurset 10 steg til bærekraft er en måte å strukturere arbeidet med bærekraft på. Kurset som lanseres januar 2025 er et samlingsbasert nettkurs. Det vil si at man leser teori individuelt, og møtes for å diskutere og løse oppgaver.

Kurset er utviklet av biblioteksjef Siri Vikse i Haugesund, med bistand fra Ineke de Rezende, bærekraftleder i Norconsult Haugesund.

Gjennom 10 steg får deltakerne grunnleggende kunnskap om hva bærekraft er, hvorfor bibliotekene bør arbeide med bærekraft, og ikke minst hvordan de kan gjøre det. De ti stegene er fordelt på fire leksjoner, der hver leksjon står for en samling.

Hver leksjon starter med en introduksjonsvideo. Foto: Skjermdump fra kurset

Ferdige videoer, presentasjoner og oppgaver gjør det enkelt å gjennomføre

Kurset er lagt opp til å være enkelt å gjennomføre. Med veiledende videoer underveis, ferdige presentasjoner til hver samling og tydelig merkede oppgaver til skriving av egen bærekraftsstrategi.

Til hver leksjon gis kursveileder en power point presentasjon der alle oppgaver som trengs for å skrive sin egen bærekraftstrategi inngår. Her finner man også eksempler fra andre bibliotek, inspirasjon og ideer til tiltak ditt bibliotek kan gjennomføre.

Målet er at hvert bibliotek får sin egen bærekraftsstrategi

Målet er at hvert bibliotek skal kunne skrive sin egen strategi for arbeidet med bærekraft etter å ha gjennomført kurset. Ønsker man imidlertid bare kunnskap om bærekraft eller inspirasjon til hva andre bibliotek gjør, eller hvilke tiltak man kan gjøre, finner man dette også i kurset.

Det er viktig å sette egne mål for ditt bibliotek. Illustrasjon: Ineke de Rezende

Det ble hentet inn faglig støtte fra bærekraftsleder Ineke de Rezende fra Norconsult i produksjon av kurset. De Rezende underviser i bærekraft på Høgskolen på Vestlandet og er bærekraftleder i Norconsult. Hun bidro med faglig tyngde og mange års erfaring i bærekrafts arbeid.

Praktisk info:

  • Kurset kan gjennomføres av små og større bibliotek, da oppgavene kan tilpasses størrelsen på gruppene.
  • For å gjennomføre dette kurset trenger dere:
    • Et bibliotek som har lyst til å satse på bærekraft
    • En person som kan være kursveileder
    • Mulighet til å bruke 4-5 personalmøter eller samlinger til å diskutere i fellesskap.
  • Hvis du er eneste ansatt på ditt bibliotek, eller dere har et lite kollegium, er en mulig løsning å inkludere hele kulturseksjonen (eller det større virksomhetsområdet du er en del av) i kurset. Innholdet har generell verdi for alle som ønsker å arbeide med bærekraft, og kurset kan være en fin måte å samarbeide med andre deler av virksomheten. På denne måten kan dere skape sterkere bånd som igjen kan gjøre det lettere å samarbeide i framtiden.

Gjennom prosjektet vil det bli utviklet et fagseminar der resultatene fra prosjektet deles. Fagseminaret vil bli tilbudt alle fylkesbibliotek i landet.

Deltakerbibliotek i prosjektet: Porsgrunn, Notodden, Holmestrand, Horten, Tønsberg og Færder, fylkesbiblioteket i Telemark og fylkesbiblioteket i Vestfold, Haugesund, Malvik, Lillestrømbibliotekene, Skien, Norsk bibliotekforenings utvalg for bærekraft og Trondheim folkebibliotek som referansebibliotek.

Kurset er en del av prosjektet «Det må være lett å utvikle bærekraftige bibliotek», som er støttet av Nasjonalbiblioteket. Produksjon av kurset er også støttet av Rogaland fylkesbibliotek.