Bibliotek på bokmessa i Frankfurt

I år er Norge gjesteland på den store bokmessa i Frankfurt. Det er planlagt en egen paviljong for Norge med to scener. Det er NORLA som organiserer gjestelandsprosjektet, og de har kommet opp med et omfattende program i samarbeid med andre aktører.

Flere norske bibliotek vil være tilstede.

Bokbussen i Oppland på veien til Frankfurt. Foto: Marius Græsby

Oppland

Oppland fylkeskommune er en av hovedsamarbeidspartnere til NORLA, som står som arrangør av det norske bidraget på bokmessa. Som en del av Oppland fylkeskommunes satsing reiser Oppland fylkesbiblioteks bokbuss, Bokbussen i Oppland på en turne gjennom Tyskland, for å ende opp i Frankfurt.

Første stopp på turneen blir i Norge.

Lørdag 12. oktober kl. 10.00 besøker bokbussen Deichman Stovner. På Deichman Stovner vil bokbussen stå utenfor biblioteket og være åpen for besøk.

På turneen i Tyskland vil også forfatter og illustratør Bjørn Ousland være med bokbussen.

I Tyskland skal de sammen skal de formidle historien fra Bjørn Ouslands bok, Dragejakten, på tysk.

Oppland fylkeskommunes nettsider kan dere lese mer om Bokbussen i Oppland og reisen til Frankfurt.

Sølvberget

Sølvberget i Stavanger kommer også til å være representert som bibliotek, blant annet med programposten fredag 18. oktober: THE LIBRARY – A BEACON FOR FREEDOM OF EXPRESSION ?

Her vil Sølvberget biblioteksjek Anne Torill Stensberg og sjef for Bergen offentlige bibliotek Leikny Haga Indregaard samtale med Espen Røsbak.

I tillegg har de et omfattende program på sin stand I Hall 5.0, stand A 37.  

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket skal også være representert. I den norsk paviljongen er det en egen stand for biblioteket som en del av det litterære systemet. Den vil være bemannet av Nasjonalbiblioteket. Der vil vi vise til det norske biblioteklandskapet, vise fram egne utgivelser, samt demonstrere den digitaliserte delen av samlingen.

Fredag 18. oktober står Nasjonalbiblioteket for åpningen av en mottakelse for tyske bibliotekarer, og det skal få en innføring i det norske biblioteklandskapet. De nasjonale bibliotekstrategiene skal presenteres. Bibliotekarene får en innføring i hva 500-årsjubileet for boka og Bokåret har medført av aktivitet, og en presentasjon av Nasjonalbiblioteket, om blant annet digitaliseringsprogrammet.

De to første, trykte norske bøkene, som er bakgrunnen for feiringen av boka i Bokåret, presenteres på messa. Dette skjer søndag 20. oktober på den norske paviljongen. De skal vises fram, og bakgrunn og sammenheng skal presenteres av Aslak Sira Myhre, Erling Sandmo og Bente Lavold, og Øyvonn Groven Myhren spiller.