Fest på Nasjonalbiblioteket

Tirsdag 22. mars kl. 12-16 inviterer vi til fest!

Vi vil gjerne gi dere et nærmere innblikk i hva Nasjonalbiblioteket driver med, så på programmet står det presentasjoner av ulike prosjekter og tjenester hos oss. I tillegg blir det både film, musikk og munngodt.

Arrangementet er fulltegnet, så det er dessverre ikke lenger anledning til å melde seg på.

Fra programmet:

Maken – en ny tjeneste fra Nasjonalbiblioteket

Har du sett på «Maken»? Dette er den nyeste inngangen til materialet vårt, som fortsatt er under utvikling og utprøving. Ved hjelp av kunstig intelligens kan dere finne bøker eller bilder som likner på hverandre. Jørgen Schyberg demonstrerer og forklarer hvordan vi jobber dette fram.

Nytt anlegg i Mo i Rana

Det har lenge pågått en heftig utbygging i Mo i Rana. Nye fjellhaller er sprengt ut, og nye lager bygget. Se hvordan Nasjonalbibliotekets og Riksarkivets materiale nå skal lagres.

Om sjeldne bøker og historiske boksamlinger

Hva gjør man med riktig gamle bøker? Når regnes bøker som gamle? Hva gjør Nasjonalbiblioteket med slike? Hva kan Nasjonalbiblioteket hjelpe bibliotekene med? Anne Eidsfeldt forklarer, og vil også vise fram noen av våre skatter.

Innsamlingen av nettsider

Nasjonalbiblioteket har lenge høstet nettsider fra det norske domenet. Men hva om du vil ta en kikk på noen gamle sider? Vi jobber med en løsning for søk og visning av disse. Thomas Langvann og Jon Carlstedt Tønnessen forteller om jobben som gjøres.

Tyding av håndskrift

I Nasjonalbiblioteket finnes det en rekke håndskrevne brev og andre dokumenter som er vanskelig å tyde, og dermed vanskelig tilgjengelig. Vi har kommet fram til en løsning som «oversetter» slike tekster. Yngvil Beyer og Andre Kåsen viser hvordan vi har fått til dette.  

Formidling ved Nasjonalbiblioteket

I mars presenterer Nasjonalbiblioteket en podkastserie tilknyttet sin formidlingssatsning i Skeivt kulturår 2022. Her fortelles historier fra den skeive norske kulturhistorien, basert på materiale i samlingen. Hvordan gjør man fortidens fortellinger aktuelle? Hva skal til for å lage god formidling med lyd? Ragna Nordenborg forteller om dette arbeidet som del av Nasjonalbibliotekets digitale formidlingssatsning.

Alt dette deles opp med pauser, musikk og film.

Dere får i tillegg tilbud om ulike omvisninger på huset. Vi har en time til rådighet, og dere kan velge mellom fire ulike omvisninger. Dere vil kunne rekke inntil tre.

Det blir enkel servering, med noe for enhver smak. Derfor trenger vi påmelding. Når dere melder dere på, kan dere også føre opp hvilke omvisninger dere ønsker å delta på. Påmeldingsfristen er 17. mars. Obs! Påmeldingen er bindende.

Meld dere på her: https://bibliotekutvikling.no/arrangement/nasjonalbibliotekets-oppvarming-til-bibliotekmotet/

Velkommen til fest på Nasjonalbiblioteket!