Friluftsbibliotek og Lesetrim
Søknad
Mål
Lillehammer bibliotek har to ulike mål i denne prosjektperioden. I. Det første er å nå nye lånere og spre leseglede til barnefamilier gjennom oppsøkende bibliotekvirksomhet på Barnas dag – et stort familiearrangement som foregår på Maihaugen to ganger årlig. II. Det andre er å få flere voksne til å lese og oppsøke biblioteket gjennom prosjektet «Lesetrim – trening for lesemusklene».
Beskrivelse
I. Friluftsbibliotek på Barnas dag
To ganger årlig arrangeres Barnas dag på friluftsmuseet Maihaugen på Lillehammer. Barnas sommerdag har vært arrangert en søndag i slutten av august av De Sandvigske Samlingers venner i samarbeid med Maihaugen siden 1974, og Barnas vinterdag er kommet til de senere år, en søndag i midten av februar hvert år. Dette er svært populært tilbud for barnefamilier i kommunen, i tillegg et stort antall tilreisende, både fra nabokommuner og hytteboere.
Mange lag og foreninger er representert med stands og aktiviteter på Barnas dag, og nå vil også Lillehammer bibliotek være tilstede og tilby morsomme aktiviteter knyttet til lesing og bøker. Vi vil ha litteraturquiz-løype, høytlesningsstund, lag ditt eget bokmerke/button, lag din egen tegneserie, bygg en bokbro, hinderløype med bok på hodet, o.l. Vi vil søke andre støttegivere om tilskudd til evt. forfatterbesøk på bibliotekstanden (vi har støtte til en lokal forfatter i februar.)
Vi vil selvfølgelig også forsøke å rekruttere nye lånere ved å informere om (Nasjonale) lånekort, Sommerles og andre aktiviteter og arrangement på biblioteket, samt vise frem nye, spennende boknyheter som kan lånes med hjem.
Vi er i dialog med Maihaugen om deltakelse på Barnas dag, og er ønsket velkommen ved første mulige anledning. Tiltaket er enkelt å gjennomføre, og av utstyr trengs kun et telt, et banner og noe rekvisita. Søknadsmidlene vil gå til å dekke utgifter til vikarer ved forberedelse og vaktplan, slik at faste ansatte kan være tilstede kl. 10-16 to søndager i 2021.
Barnefamilier er en av bibliotekets prioriterte målgrupper, og gjennom deltakelse på Barnas dag vil vi møte vi hele familien, og få muligheten til å inspirere både foreldre/besteforeldre og barn til å lese og oppdage bøkenes verden. Vi håper at flere vil få øynene opp for biblioteket, dersom vi møter publikum på nye arenaer med en gjennomtenkt, variert og morsom bibliotekstand.
II. Lesetrim! Trening for lesemusklene. Lesero og leseglede – hver uke!
«Skulle du ønske at du fikk lest flere bøker? Sliter du med å finne ro og tid i hverdagen til å lese? Bli med på Lesetrim på Lillehammer bibliotek og litteraturhus! Gjør lesingen til en fast aktivitet hver uke. Registrer deg med lånekortet hver gang du deltar på Lesetrim, og bli invitert til foredrag og forfatterbesøk på Litteraturhus Lillehammer.»
Biblioteket stiller med en ansatt som registrerer lesere ved ankomst, og som også kan komme med veiledning og lesetips. Undersøkelser som Forleggerforeningen har gjort viser at to tredjedeler sier at de ønsker å lese mer, men trenger hjelp til å ta pauser fra annet som stjeler tid og oppmerksomhet. Hver mandag kl. 19-21 (utenom ferier) vil vi stille opp slik at det mulig å registrere oppmøte. I tillegg er det mulig å registrere seg hver ettermiddag før biblioteket stenger, forutsatt at det ikke er annet arrangement.
Trening for lesemusklene er gratis, og krever kun lånerkort med meråpent-tilgang.
Vi vil i særlig grad forsøke å nå voksne i aldersgruppa 25-55 år. Dette er en målgruppe som oppgir at de gjerne skulle ha lest mer, og som har lett for å bli slukt av hverdagsmas, netflix og sosiale medier. Vi vil forsøke å nå dem på de store arbeidsplassene i kommunen, samt på treningssentrene i byen og via sosiale medier. Vi vil i tillegg lage en enkel brosjyre med info om positive effekter av lesetrening både for leseferdigheter og fysisk og psykisk helse, samt gode lesetips for ulike lesernivåer: nybegynnere/viderekomne; for ulike lesermålsettinger/preferanser: kunnskapstørst/eventyrlysten/oppdatert på samtidslitteratur/politikk/litteraturhistorie. Hele kampanjen skal spille humor og positiv leselyst, samt bibliotekets kompetanse som veiledere og biblioteket som en god arena å være alene sammen på.