Barnebokbad

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Lillehammer bibliotek
Prosjektkategori:Forprosjekt
Samlet støtte:80 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2016, 2017

Søknad

Rapporter

Mål

• Etablere en ny metode for samtale mellom barn og litteratur.
• Etablere en arena der barn intervjuer forfattere av barnebøker.
• Styrke samarbeidet mellom skole og bibliotek.
• Skape fellesskap i klasserommet rundt lesing.
• Barna som deltar får en erfaring med å sette ord på egne meninger og tanker.

Beskrivelse

Lillehammer bibliotek søker med dette om prosjektmidler til «Barnebokbad – barn samtaler om litteratur» i samarbeid med Norsk Litteraturfestival Pegasus, Foreningen !les og filosof Pål Brekke Indregard.

I prosjektet «Barnebokbad – barn samtaler om litteratur» skal barn selv bokbade en forfatter. Barna har både lest boka i forkant, og også hatt en god og strukturert samtale med en filosofisk samtaleleder der de får utforske sin egen lesning. For at hele klassen skal kunne delta, vil boka bli lest høyt av en lærer.
I første omgang ønsker vi å lage en pilot med 3 klasser på 6. trinn fra skoler på Lillehammer våren 2016. Lesingen og samtalene vil foregå på skolen, men selve bokbadet og den videre oppfølgingen vil foregå i biblioteket og være en del av Norsk Litteraturfestival. Etter at pilotprosjektet er gjennomført og grundig evaluert, ønsker vi å ferdigstille nettsider, manualer og videoklipp slik at prosjektet kan benyttes av flere aktører. Deretter ønsker vi en ny runde med utvalgte klasser høsten 2016 der ulike bibliotek prøver ut de ferdiglagede ressursene. Lillehammer bibliotek skal bli et ressursbibliotek i etterkant av denne runden.
Etter at pilotene er utformet, er målet å lage en nasjonal variant, der metoden gjøres kjent for både bibliotekarer og lærere som ønsker å delta, og der det er knyttet noen eksterne frister til prosjektet.

Vi ser for oss to modeller for gjennomføring:
1) Lokale bokbad der klassene i samarbeid med det lokale biblioteket velger ut en bok, følger opplegget og møter forfatteren i biblioteket.

2) Noen nasjonale bokbad, der det velges ut bøker som leses samtidig av mange klasser. Alle klassene får anledning til å sende inn spørsmål til barna som skal intervjue, og også mulighet til å se bokbadet direkte på strømming eller i en filmversjon etterpå. De nasjonale bokbadene vil gjennomføres i samarbeid med Nettverk for barne- og ungdomsprogram på norske litteraturfestivaler, som ledes av Norsk Litteraturfestival. I mange tilfeller er bibliotekene allerede tett involvert i samarbeid med lokale litteraturhus, litteraturfestivaler og andre arrangører av barnelitterære program. Dette samarbeidet og nettverket ønsker vi å bruke aktivt i prosjektet, og håper vi også kan bidra til at arrangørene tenker nytt om arrangementer for barn.

Foreningen !les vil koordinere det nasjonale arbeidet, og legge til rette for at alt materiellet og videodokumentasjonen er tilgjengelig på en nettside. Foreningen !les vil også stå for dialogen med skolene som skal delta på nasjonale bokbad, og legge opp til nasjonale frister og progresjon. Erfaringsmessig har det stor effekt for både lærere og elever å delta på noe større og felles.

Utvikling, gjennomføring og tilgjengeliggjøring av det filosofiske samtaleopplegget vil filosofisk samtaleleder Pål Brekke Indregard stå ansvarlig for, i tett dialog med Lillehammer bibliotek. Gjennom samtaler om etiske problemstillinger som karakterene i boken står overfor, vil elevene bli invitert inn i bokens univers. På denne måten får elevene en arena for å bearbeide inntrykkene fra boken, og til å utvikle gode og relevante spørsmål som kan brukes når klassen skal møte forfatteren til bokbad.

Norsk Litteraturfestival – Sigrid Undset-dagene vil invitere medlemmene i Nettverk for barne- og ungdomsprogram på norske litteraturfestivaler til pilotarrangementet på Lillehammer, og presentere prosjektet samt dele erfaringer fra gjennomføring på neste nettverksmøte som avholdes under festivaldagene i mai.

I det nasjonale prosjektet vil aktørene legge tilrette for kompetanseoverføring til andre og lignende organisasjoner. Det avsluttende arrangementet skal være på Lillehammer bibliotek, men målet er at dette arrangementet skal være starten på et samarbeid mellom skole og folkebibliotek, der høytlesning og samtale rundt litteraturen står sentralt. Lillehammer bibliotek vil derfor være avgjørende for lokal gjennomføring av prosjektet.