Litteraturhus Lillehammer

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Lillehammer bibliotek
Prosjektkategori:Innsatsområder: Biblioteket som møteplass
Samlet støtte:150 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Avsluttet
Tidsperiode:2014, 2015

Søknad

Rapporter

Andre filressurser

Mål

Permanent etablering og profesjonalisering av Litteraturhus Lillehammer.
Litteraturhus Lillehammer skal være en levende arena for et bredt publikum, med aktiv drift og et variert programtilbud, og slik bli et forum for litteratur- og samfunnsengasjement. Det skal vise litteraturbyens muligheter året rundt.
Sist men ikke minst viktig, mener vi dette prosjektet har klar overføringsverdi til andre byer.

Beskrivelse

Litteraturhus Lillehammer ble etablert som et prøveprosjekt høsten 2012. Det har preg av å være en dugnad mellom fire samarbeidspartnere; Lillehammer bibliotek, Nansenskolen, Norsk Litteraturfestival og Høgskolen i Lillehammer. Prosjektet har vært vellykket, med omfattende program og godt publikumsoppmøte.

Grunntanken er at Litteraturhuset skal bygge på allerede eksisterende miljøer i en by som mange allerede kjenner som en litteraturby. Vår modell er rimelig og funksjonell, samtidig som den nyttiggjør seg sterke kulturelle og faglige lokale miljøer. Modellen kan ha overføringsverdi til andre mindre byer.

Vi søker om midler til å få på plass en permanent ordning. Dette bør skje gjennom planmessig å videreutvikle et konsept som allerede er i ferd med å feste seg hos byens befolkning.

Prøveperiode nærmer seg slutten. Så langt er det klart at prosjektet må karakteriseres som vellykket. Men vi ser at det er forbedringspotensiale på flere områder, ikke minst når det gjelder å tiltrekke flere og nye publikumsgrupper. Vi vet at Litteraturhuset i Oslo har brukt flere år på å etablere driften på en god måte, og vi har selv gjort erfaringer som tilsier at vi bør og kan gjennomføre tiltak for å «profesjonalisere» vår drift ytterligere.

En viktig suksessfaktor er det tette samarbeidet mellom viktige lokale aktører. Med samlede ressurser og en felles visjon har prosjektet latt seg etablere raskt og blitt et markant i lokalsamfunnet.
En annen grunn er selve arenaen. Litteraturhuset holder til i Lillehammer Biblioteks fine, sentrale lokaler, rett inn fra gata til et indre byrom, en «speaker’s corner». Her har det så langt vært samfunnsdebatt, panelsamtaler, bokbad, dybdeintervjuer, minikonsert, m.m., og publikumstall på opptil 250. En tredje grunn er informasjonsarbeidet, tett kontakt med media, egen nettkalender samt aktivt nettverksarbeid.

Selve arenaen, Litteraturhus Lillehammer, er ment å innlemmes som del av driften ved Lillehammer Bibliotek, forankret i en halv stilling, med samarbeidende aktører i et programråd. Dette er en prosess som kjøres mot kommunens budsjettbehandling for 2014.

Satsingsområder:

For å tiltrekke nye publikumsgrupper (og holde på dem vi har) må vi arbeide målrettet for å forbedre og profesjonalisere driften.

Markedsføring/Formidling:
Vi ønsker å videreutvikle vår nettside og i større grad benytte oss av sosiale medier. Sosiale medier er spesielt viktig i forhold til å nå yngre brukergrupper, noe som vi er opptatt av, og vi mener det ligger et stort potensiale her. Det er behov for bedre koordinering av aktivitet med samarbeidspartnere, og få på plass en tydeligere arbeidsfordeling. Vi ser at markedsføring er en suksessfaktor i forhold til å lykkes med arrangementer. Vi ønsker derfor å utvikle en mediestrategi som kan se på alternative måter å nå publikum på, og som gir klare føringer på hvordan vi jobber.
Vi ønsker å ta kontakt med TV- og film-utdanningene på Høgskolen i Lillehammer, for å se om det er mulig å få til et samarbeid med dem om streaming av enkelte programposter.

Konsolidere/utvikle:
Samarbeid er det bærende elementet i Litteraturhus Lillehammer, vi ønsker å videreutvikle samarbeidet mellom de fire aktørene som er med, men også søke å finne eksterne samarbeidspartnere, både offentlige, private og lag/foreninger.
Vi har allerede en gruppe med frivillige som hjelper til under arrangementer, denne ønsker vi å utvide og skolere til å beherske flere sider ved det arrangementstekniske. Profesjonalisering innebærer blant annet at vi vil se på utvikling av markedssegmenter for å få et tilbud som er i takt med brukernes ønsker og behov. En gruppe som er krevende å nå, er de minoritetsspråklige, vi ønsker gjøre en ekstra innsats for denne gruppen. Vi vil også organisere idedugnader og lære av erfaringer fra andre litteraturhus.

Utvikle tydelige eierforhold
De fire samarbeidspartene bak Litteraturhus Lillehammer er veldig forskjellige institusjoner, med ulike organiseringer og finansieringer. Vi ønsker å sikre et aktivt eierforhold til dette samarbeidsprosjektet hos den enkelte partner. Det betyr blant annet at vi må synliggjøre gevinstene både for den enkelte institusjon, men også for helheten av utviklingen av Lillehammer som en enda sterkere litteraturby. Det skal utarbeides en forpliktende og stimulerende samarbeidsavtaler som ivaretar alle interesser.