Publikumsutvikling og mangfold gjennom analyser av egne statistikker

Type:Utviklingsmidler
Prosjekteier:Bodø bibliotek
Prosjektkategori:Fritt forsøk
Samlet støtte:120 000
Antall tildelingsår:1-årig
Status:Pågående
Tidsperiode:2022, 2023

Søknad

Tilleggsinformasjon

  • Prosjektet er forlenget til 2023.

    Publisert: 16. januar 2023

Mål

Stormen bibliotek ønsker å nå et mer representativt publikum, både når det gjelder alder og kulturell bakgrunn. Stormen bibliotek ønsker å sette i gang kunnskapsbaserte endringer, der analyser av egen statistikk skal bidra til å målrette tiltak som favner hele bibliotekets virksomhet. Utlån, utstillinger, innkjøp, bokbad, foredrag og debatter. Vi søker med dette om tilskudd til et prosjektsamarbeid der Stormen bibliotek sammen med kompetente medarbeidere i analysebedriften Norsk Publikumsutvikling (NPU), skal lage helhetlige og dyptpløyende analyser av egen statistikk. Sammen med NPU skal vi deretter lage en plan for hvordan vi bør arbeide for å inkludere enda bredere enn det vi klarer i dag. Vi tenker at all endring begynner med oss selv. Dermed må vi vite mer om oss selv, før vi lager en plan for hvordan vi skal begeistre de som ikke bruker biblioteket i dag.

Beskrivelse

Pandemien har gjort det viktigere enn noen gang å arbeide med publikumsutvikling. Det har oppstått en forsamlingsfrykt i deler av det eldre, etablerte publikummet. Yngre og mer risikovillige grupper er klare for å delta i kulturlivet så snart det er mulig. Men yngre og mer risikovillige målgrupper er ikke alltid godt nok representert blant lånerne i folkebibliotekene. Videre er vi nødt til å engasjere et mer representativt publikum, både når det gjelder alder og kulturell bakgrunn.

Mangfoldsarbeid krever kunnskap, kompetanse, riktig språk, metodikk, faglighet, oppfølging og kompetanseutveksling. NPU bidrar til å få ulike perspektiver inn i de ulike institusjonenes faglige forståelse og narrativ om seg selv. Skal vi treffe riktige tiltak, må vi analysere historien, og nå-situasjonen i egen virksomhet grundig. NPU kan hjelpe oss med dette.
Stormen bibliotek er som folkebibliotek skal være, gratis for alle å bruke. Kommersielle aktører som selger billetter derimot, kan lage analyser av billettkjøperne og ut fra denne kunnskapen rette informasjon og markedsføring enda mer målrettet mot «ikke-brukerne», for å kalle dem noe i denne sammenhengen. Dette merker vi alle daglig i form av SMS, e-poster, kampanjer i sosiale medier og i radio og TV. Denne muligheten har ikke et folkebibliotek. Men det finnes andre muligheter. For å låne bøker må man legge inn ganske mye informasjon, blant annet fødselsdato, kjønn, hvor man bor, nasjonalitet, hva man låner og når man låner, med videre. Dette er helt sentral kunnskap som kan brukes enda bedre.
Vi erfarer nå mot slutten av en pandemi at Stormen bibliotek (og sikkert andre bibliotek og) har fått forsterket noen uheldige mønstre som det var mulig å se antydninger av også før 2020. At en har mistet for mange av sine vante besøkende, bokutlånet går ned. Og samtidig klarer en heller ikke helt å utløse det potensialet mangfoldet av innbyggere i Bodø burde gi av økte brukere. Vi søker med dette om tilskudd til et prosjektsamarbeid der Stormen bibliotek sammen med kompetente medarbeidere i analysebedriften Norsk Publikumsutvikling (NPU), skal lage helhetlige og dyptpløyende analyser av egen statistikk.
Etter at denne jobben er gjort skal vi sammen med NPU lage analyser som skal munne ut i en helhetlig strategi for å bringe lånerne tilbake, sammen med de vi ønsker skal være lånere, men som ikke er det i dag. Vi tenker at dette er publikumsutvikling, og vi tenker at å invitere inn Norges fremste ekspertise på analyser av publikumsdata og rådgivning innenfor dette, er en spennende aktør å jobbe sammen med. Stormen bibliotek vurderer at dersom vi lykkes med dette, så vil resultatene, metodikken og strategiarbeidet som resultat av prosjektet, kunne ha stor overføringsverdi til resten av sektoren.

HVORFOR
Stormen bibliotek ønsker å sette i gang kunnskapsbaserte endringer i biblioteket. Endringer der analyser av egen statistikk skal bidra til å målrette tiltak som favner hele bibliotekets virksomhet. Utlån, utstillinger, innkjøp, bokbad, foredrag og debatter bør kanskje i en periode kurateres helhetlig på bakgrunn av de funn som gjøres. Stormens egne statistikker har noen svar på hvem lånerne er, når de låner, og hva de låner. Dermed er det mulig å finne ut hvilke lånere man IKKE når, og kan sette i verk målrettede tiltak mot disse, samtidig som vi skal beholde de som allerede er brukere av biblioteket.

Problemet er at de fleste bibliotek, Stormen inkludert, i for liten grad har ressurser i det daglige til å gå skikkelig inn i disse statistikkene for å kunne gjøre kunnskapsbaserte grep som vil kunne øke mangfoldet av brukere. Og som vil kunne gjøre biblioteket enda mer interessant som møteplass, og som kanskje kan gi biblioteket noen svar på i hvilken retning en bør gå for å bli et sted for alle.
Stormen bibliotek er opptatt av å knytte til seg et bredere og mer mangfoldig publikum og selvsagt også øke leselysten. Bibliotekene leverer statistikker hvert år til Nasjonalbiblioteket. Det gjør at man vet ganske godt også i et nasjonalt perspektiv hva som er trendene også i andre folkebibliotek, og hvordan en selv ligger an målt opp mot andre. Fra Stormen biblioteks side er disse statistikkene til stor inspirasjon og en viktig kunnskapsaktør i arbeidet med å gjøre bibliotekets tjenester enda viktigere for befolkningen.
Det er søkers oppfatning at det kan være hensiktsmessig å benytte slutten av en pandemi til faktisk å restarte hele tankesettet rundt bokutlånet. For å både få tilbake lånerne som var her før pandemien, men også begeistre nye brukere med gode utstillinger, de riktige bøkene, og det spennende innholdet. Vi tror at et dypdykk i egne statistikker sammen med et eksternt blikk, er et naturlig sted å begynne. Dette eksterne blikket, er Norsk Publikumsutvikling. Fordi det er akkurat det vi skal utvikle. Publikum.
NORSK PUBLIKUMSUTVIKLING I DENNE SAMMENHENGEN
NPU Er med på søknaden, de er ønsket som vårt eksterne blikk, og er en svært spennende samarbeidspartner. Men hvorfor er analyse så viktig for å oppnå økt mangfold – handler det ikke først og fremst om å tilby et mangfoldig program?
Norsk Publikumsutviklings analyser sier at for publikum er det selvsagt programmet og hvordan kommunikasjonen treffer dem som er viktigst for om de velger å gå ut for å oppleve kunst og kultur, eller velger å bli hjemme. Men når en institusjon bestemmer seg for å jobbe med publikumsutvikling for å øke mangfoldet, er de helt avhengige av å vite hvem publikum er i utgangspunktet. Da trenger de det vi kaller en nullpunktmåling. Hvordan ser publikum ut i dag? Hvem er de? Når de så har lagt en plan for publikumsutvikling trenger de målinger som viser om de faktisk når de nye målgruppene. NPU Monitor gir dem svaret på begge deler. Analysene kan også benyttes til å rapportere på mangfold til eiere eller andre tilskuddspartnere.

MANGFOLD – I FØLGE NPU
Et mangfoldig publikum er representativt i forhold til befolkningen. Undersøkelser utført av NPU på oppdrag fra medlemmer over hele landet siden 2016, viser at godt voksne (50+ år) etnisk norske kvinner med høyere utdanning, er overrepresentert blant institusjonenes publikum i forhold til befolkningen. Ulike alderskohorter under 50 år, menn, personer med funksjonsvariasjoner, flerkulturell bakgrunn, og lavere utdanning er underrepresenterte.
Det er ikke nødvendigvis et problem at det er slik, men dersom en institusjon har som samfunnsoppdrag å engasjere bredt i befolkningen, slik bibliotekene har, er det uhensiktsmessig med en veldig skjev fordeling. Stormen bibliotek ønsker med dette prosjektet å se litt bak egne tall sammen med ekstern eksperthjelp, resultatene og strategiene en kan lage etter et sånt arbeid, vil kunne overføres også til andre bibliotek senere.
Stormen biblioteks prosjekt vil kunne ha gode forutsetninger for å oppnå tilskuddsgivers intensjon:
o nyhetsverdi: Vekt på metoder eller oppgaver som ikke allerede er prøvd ut i andre bibliotek
o framtidsperspektiv: Realistiske muligheter for å utnytte resultater etter prosjektperioden
o praktiske anvendelighet: Resultatene bør kunne brukes i andre bibliotek
Resultatene av prosjektet vil bli delt via en konferanse i Stormen bibliotek etter prosjektets slutt. Det vil også streames slik at en kan følge resultatene av prosjektet over alt i verden.