Hvem kan søke?
Disse bibliotekene er tillagt et spesielt ansvar i bibliotekstrategien, se utlysningsteksten.
Midlene er knyttet til satsingen på formidling i folkebibliotek i Nasjonal bibliotekstrategi 2020-2023. Fagbibliotek vil kunne søke om prosjekt- og utviklingsmidler som lyses ut i januar 2023. Skolebibliotek kan søke om utviklingsmidler fra Utdanningsdirektoratet.
Ja. Målgruppen for kategori A er folkebibliotekene, men et fylkesbibliotek kan fungere som søker og tiltaksansvarlig på vegne av en gruppe folkebibliotek.
Ja.
Intensjonen bak dette er at storbybibliotek skal samarbeide med to mindre kommuner. Det er lov å søke om samarbeid med andre storbybibliotek.
Ta kontakt med bibliotekutvikling@nb.no for mer informasjon.
Hva kan det søkes om?
Nei, se liste i utlysningsteksten over hva det ikke kan søkes om midler til.
Ikke i kategori A Folkebibliotek, men i kategoriene B Storbybibliotek og C Fylkesbibliotek.
Nei, det er de bibliotekansatte som skal lære og bruke metoder for aktiv formidling både fysisk og digitalt med sikte på videreføring i daglig drift.
Utvikling av programvare støttes ikke. Hensikten med disse midlene at formidlingen skal komme fort i gang. Hvis en ønsker å jobbe med digital formidling, må det være med hjelp av eksisterende plattformer, program og utstyr.
Ja, se kulepunkter i utlysningen under kategori A Folkebibliotek.
Nei, det inngår i kategorien «ekstern foredragsholder/forfatter» og vil ikke få støtte.
Ja, dette er greit dersom den ekstra tiden settes av til litteraturformidling til nye brukergrupper eller oppsøkende bibliotekvirksomhet.
Ja, det kan søkes om midler til personalressurser for å bygge opp strukturer (jf. andre kulepunkt kategori A Folkebibliotek), men det må framgå av søknaden hvordan disse personalressursene skal resultere i økt formidlingsaktivitet fra bibliotekene i – også i tiltaksperioden.
Midlene gis for at bibliotekene skal nå frem til nye brukergrupper i eller utenfor bibliotekrommet. Det er beskrevet i bibliotekstrategien (punkt 4.2) at bibliotekene skal oppsøke disse brukergruppene, blant annet i skolen. Samarbeid med frivillige organisasjoner, idrett og arbeidsliv er andre muligheter.
Det er kun mulig å søke på et tidligere avslått tiltak dersom dere legger ved en forbedret og oppdatert beskrivelse. For at en søknad skal kunne vurderes på nytt, må det foreligge nye momenter.
Midlene til aktiv formidling er ment som utviklingsmidler – ikke driftsmidler. Vi foretrekker at det søkes om midler til å prøve ut noe som er nytt for biblioteket, ikke om mer til det samme. Ideer til tiltak finnes i prosjektbanken, Tiltak aktiv formidling (2021-2024).
Krav til innholdet i søknaden
Mål som er kvantifiserbare og viser konkret effekt av tiltaket som vil bli utført.
Et eksisterende eller planlagt lokalt/regionalt styringsdokument. Hvis kommunen har en bibliotek- eller kulturplan der formidling er tema, vises det til denne. Det kan også vises til en intern strategi eller planer om å utarbeide et styringsdokument.
Det settes opp et budsjett med samlede utgifter og inntekter for det planlagte tiltaket. Noen av utgiftene vil Nasjonalbiblioteket kunne dekke, og noe må dekkes med andre midler.
Det spiller ingen rolle for oss. Man beregner kostnaden som er relevant for biblioteket.
At søkerne viser vilje til å prøve noe som er nytt for biblioteket og dermed styrker og utvikler det eksisterende bibliotektilbudet.
Ja. I budsjettet i søknadsskjemaet føres dette da både som utgift og som inntekt.
Andre spørsmål
Ja, men det må framgå av søknaden hvordan denne ressursen skal resultere i økt formidlingsaktivitet fra bibliotekene i de aktuelle kommunene – også i tiltaksperioden.
I kategori A Folkebibliotek – en søknad. Samarbeider man med andre folkebibliotek om en søknad i kategori A, kan man ikke sende en søknad alene i tillegg. Det er lov å være samarbeidspart i kategori B Storbybibliotek og C Fylkesbibliotek i tillegg til å inngå i en søknad i A Folkebibliotek.
Dere kan i praksis starte tiltaket etter at dere har returnert akseptskjemaet som kommer sammen med tildelingsbrevet. Da er tiltaket garantert penger. Selve utbetalingen kommer ikke før andre halvår 2023, så sjekk lokalt hva det vil ha å si for disponeringen.
Vi foretrekker at midlene brukes i 2023, men de kan overføres.
Ja. Planen er å lyse ut midler til formidling i fire år, og man vil kunne søke hvert år.
Lokale forhold bestemmer hvilke vikarer som blir brukt for å frigjøre bibliotekpersonale til formidling. Hvilken lønn vikarene skal ha, fastsettes også etter lokale forhold.
Nei, ikke formelt. To samarbeidende kommuner kan søke om kr. 150 000, men hvis vi får søknader for et stort samlet beløp, kan man ikke regne med å få alt man har søkt om.
Fordi vi regner det som et såpass stort beløp at det er mulig å skape tiltak samtidig som det må være tilstrekkelige midler til å fordele blant søkerne.
Fordi vi ønsker effektive tiltak som kommer raskt i gang og som ikke krever mye og langvarig organisering.