Stormfulle høydepunkter
Søknad
Mål
Mål for tiltaket:
Økt trygghet i personalgruppa på formidling
Større bevissthet omkring formidling
Flere ansatte som formidler via podkast
Enda større fokus på litteratur fra nord i formidlingen
Flere flater å formidle på gir rom for økt utlån
I dag har vi få ansatte som formidler litteratur digitalt, og gjennom dette prosjektet er målet at mange flere på biblioteket deltar, og da vil det være målbart ved at vi i dag har 2 ansatte som deltar digitalt, mens ved prosjektets slutt er det kanskje 10.
Beskrivelse
Stormen bibliotek har i en årrekke praktisert bokpresentasjoner på morgenmøtene internt på arbeidsplassen. Fire dager i uken presenterer en bibliotekansatt bøker hen har lest til hverandre. Det er ansatte i alle deler av organisasjonen som deltar: Bibliotekarer, produsenter, sekretærer, ledelse og ekstrahjelper. Bøkene spenner over alle typer utgivelser, voksen/barn, skjønn/fag, og dessuten forfatterskap, tidsskrifter, NOU-er eller hva det enn måtte være. Lesersørvis har vært benyttet som grunnstein, i og med at det er en metode som innebærer teknikker som alle raskt kan forstå, men det er på ingen måte et krav eller et fast format. Det er snarere bredden i presentasjonsformene som utgjøre metoden.
Vi ser et stort uutnyttet potensial i denne praksisen.
Fellesskapet og kontinuiteten i disse samlingene viser en formidlingskompetanse i kollegiet som er solid, både formmessig i presentasjonen og metodisk og ryddig i selve lesningene. Denne kompetansen benytter vi først og fremst i bibliotekets lokaler, i en til en-omgang med våre lånere så vel som i små arrangementer som litterære lunsjer, lesesirkler og bokbad. Dessuten har den lagt grunnlaget for en serie poster på Instagram med anbefalinger fra staben.
Internmandatet vårt retter også et spesielt fokus på litteratur fra Nord-Norge på morgenmøtene. Dette er ikke en regel, men et uttalt ønske og det fører til at det leses og snakkes mye om nordnorsk litteratur. Det er ikke alt som er like godt likt, og vi har hatt en tendens til å ikke videreformidle, eller fronte, de bøkene som ikke er så godt likt. Men kanskje vi kan utfordre de ansatte til å også snakke om de bøkene som er lest, men ikke likt?
Vi har også bibliotekarer og andre ansatte med spesialkompetanse der det hadde vært veldig givende å få muligheten til å dele kunnskap. Eksempelvis har vi vår barnebibliotekar Vera, som har spesialkompetanse på skeiv barnelitteratur, som i teorien kunne hatt en hel serie for seg selv. Når det er sagt er bredden i kompetanse, bakgrunn og erfaringer, grunnleggende for å nå ut til et allment publikum, og noe vi vil lene oss på i podkastserien som helhet.
Tidligere i 2022 fikk biblioteket midler fra Nordland Fylkesbibliotek til å kjøpe inn et fullverdig podkaststudio. Herfra produserer vi månedlige episoder hvor vi presenterer og samtaler om kommende måneds litterære arrangementer. Dette har til nå vært en rein informasjonskanal som ikke har hatt rom for å gå inn i selve litteraturen. Vi planlegger derfor en serie podkastepisoder, Stormfulle høydepunkter, hvor bibliotekansatte presenterer bøker etter samme mal som internpresentasjonene, fulgt opp av en forberedt samtale mellom to eller flere av oss, til vårt voksende podkastpublikum. Gjennomføring av dette medfører behov for frikjøping fra skrankevakter.
For mange av våre ansatte er både studioarbeid og aktiv utadrettet formidling (som ikke er en del av den daglige bibliotekdriften) fremmed materie, så vi må regne inn både forberedelser og studiotid i frikjøpingen. Men prosjektet anføres av to erfarne formidlere fra bibliotekarstaben vår: Solgunn Solli, som har drevet utadrettet formidlingsarbeid som bibliotekar, litteraturkritiker og mer, på mange plattformer i en årrekke (inkludert radio), og Runar Bruteig Olsen, som har erfaring med bla. lyddesign, tekstproduksjon og dramaturgi, som scenekunstner i det frie feltet.
Vi ønsker å kunne frikjøpe Solli og Olsen slik at de kan prioritere produksjon av podkast. Vi vet også at mange flere av de andre ansatte på Stormen bibliotek ønsker å bidra i prosjektet, men de trenger litt ekstra støtte og de trenger opplæring. Med en så mangfoldig og ressursrik personalgruppe trenger prosjektet at noen tar prosjektledelsen og inviterer resten av personalgruppa inn. Det må understrekes at det i dagens ressurssituasjon (bemanning og bibliotekartetthet) er nødvendig med frikjøp for å ha mulighet til å lage faste produksjoner med litteraturformidling på podkast, og ivareta kontinuitet og profesjonalitet på det ferdige resultatet.
I Stormen bibliotek sin strategiplan som gjelder for 2022 – 2025 er det blant annet fremhevet:
Stormen bibliotek skal løfte den digitale formidlingen
Stormen bibliotek skal øke egenproduksjon av litteraturformidling, også på digitale flater
Stormen bibliotek skal nå ut til et bredere publikum enn det vi gjør i dag
Stormen bibliotek skal ta et særlig ansvar for å formidle nordnorsk litteratur
Videreføring av tiltaket:
Vi ser for oss at Stormfulle høydepunkter kan videreføres som en fast programpost. Gjennomføringen av dette prosjektet vil gi oss praksis til å fastsette formatet (teknisk, logistisk, dramaturgisk) og la prosjektet få etablere seg i personalgruppa . Vi ser for oss at podkasten på sikt vil bli mindre ressurskrevende å gjennomføre og forhåpentligvis bli en mer naturlig del av litteraturformidlingen på huset etter endt prosjektperiode.