Foredragsholdere

 Foto: Eva Lykke

Christian Lauersen
er biblioteks- og borgerservicesjef i Roskilde og initiativtaker til arbeidet med rapporten Folkebibliotekets betydning for borgerne i Danmark. Christian står for en gjennomgripende revidering av språket om folkebibliotekets betydning. Det betyr at borgerne må settes i sentrum for samtalen om bibliotekets rolle nå og i fremtiden. Han er bl.a. grunnlegger av Library Planet, en crowdsourced reiseeguide til alle verdens bibliotek og står bak verdens første bossonava bibliotekssang.

Lenke til presentasjon på Biblioteklederkonferansen 2021
«Et frirum for nærvær og fordybelse» – Kronikk i Jyllands-Posten 30. juli 2021
Lenke til bloggen The library lab

Foto: Jan Alsaker

Rikke Komissar
er kurator og direktør for Nitja senter for samtidskunst i Lillestrøm. De siste årene har hun jobbet strategisk med å utvikle kunstsenteret til å bli en profilert kunstinstitusjon med internasjonalt og nasjonalt nedslagsfelt, side om side med styrket lokal forankring. I 2021 åpnet Nitja, tegnet av Haugen/Zohar arkitekter. Rikke har master i ledelse fra BI, Cand.Mag fra UiO, med tilleggsstudier i kunsthistorie fra UiB. Hun har også studert ledelse, markedsføring og økonomi på BI, og har tjuefem år med ledelse fra det profesjonelle kunstfeltet. I perioden 2001 – 2008 var hun prosjektkoordinator for Høstutstillingen, og har tidligere ledet ulike virksomheter for barn og unge.

Fotograf Erik Thallaug/Deichman

Knut Skansen
er direktør for Deichman bibliotek siden 2018 etter å ha vært konstituert biblioteksjef siden 2016. Han har vært prosjektleder for det nye hovedbiblioteket i Bjørvika siden starten i 2009 og var tidligere direktør for Hotell Bondeheimen og Kaffistova i åtte år.  Knut er litteraturviter og skrev hovedoppgave basert på lesning av Paul Valérys Le Cimetière marin fra 1920.

foto:Javad Montazeri

Jannicke Røgler
har lang og variert kunnskap og erfaring fra bibliotekfeltet. Hun har jobbet i både kommunal-, privat-, regional- og statlig sektor. Hun har særlig jobbet med digital bibliotekutvikling, kompetanseutvikling av bibliotekansatte og samlingsutvikling. Hun har vært medlem av Norsk bibliotekforenings hovedstyre og leder av Bibliotekarforbundet. Siden november 2020 har hun jobbet som biblioteksjef i Trondheim folkebibliotek. 

Lenke til presentasjonen på Biblioteklederkonferansen 2021

Foto: Forlaget Press

Carsten Jensen
er en prisbelønnet forfatter og journalist, utdannet i litteraturvitenskap fra Københavns universitet i 1981. Carsten startet karrieren i den danske avisa Politiken. I 2001 ble han professor i kulturanalyse ved Det Humanistiske Fakultet ved Syddansk universitet. Han fikk sitt gjennombrudd som forfatter i 1996-97 med reisebøkene Jeg har sett verden begynne og Jeg har hørt et stjerneskudd. Det skjønnlitterære gjennombruddet fikk han i 2006 med Vi, de druknede som handler om sjøfarten og hans fødeby Marstal.  Nylig har han gitt ut boken: Øvelser i avskjed: en koronakrønike. I 2019 fikk han tildelt Bjørnsonprisen.

Foto: Nikolaj Blegvad

Vidar Lund
er leder i Norsk Bibliotekforening med permisjon fra biblioteksjefstillingen i Levanger. Han har tidligere vært leder ved Rogaland fylkesbibliotek, Time bibliotek og Sør-Varanger bibliotek. Vidar er aktiv i ulike kulturorganisasjoner og har lang fartstid innenfor bibliotekpolitikken, synger i kor, har vært aktiv i Senterpartiet og eier et vernet hus i Trehusbyen Levanger.

Foto: Marit Jordanger, Viken fylkeskommune

Heidi Hovemoen
er fylkesbiblioteksjef i Viken fra 2020. Heidi er tidligere fylkesbiblioteksjef i Akershus i 2012-2018 og var seksjonsleder for kultur i Akershus 2018-2020. Heidi er også nestleder i Norsk Bibliotekforening fra 2020, medlem av Nasjonalbibliotekets strategiske råd  og leder av fylkesbiblioteksjefkollegiet fra 2020. Heidi har også lang erfaring fra ulike stillinger innenfor biblioteksektoren.

Anette Kure
er biblioteksjef i Sarpsborg. Hun har tidligere arbeidet i Ulvik, Asker og ved Høgskolen i Østfold. Hun har vært medlem i hovedstyret i Norsk Bibliotekforening i flere perioder, og er medlem av Nasjonalbibliotekets strategiske råd. Våren 2023 står nytt hovedbibliotek ferdig i Sarpsborg, og det arbeides med å forberede byggeprosessen, og planlegge innhold og tjenester.  

Foto: Uio/Ingar Næss

Cecilia Ekström
er leder for HumSam-biblioteket, Universitetsbiblioteket UiO. Hun har tidigere arbeidet mange år ved Uppsala universitetsbibliotek, både innenfor undervisningsområdet og med ulike lederoppdrag. Hun har en brennende interesse for læringsmiljøer, brukerrinvolvering, kommunikasjon og bibliotekutvikling.  

Hampus Lundgren/NHO

Ole Petter Nyhaug
er kjent for markedsanalyser, forbrukerinnsikt og trender og er partner og kreativ leder i Opinion. Han er tildelt Norges Markedsanalyseforenings pris som årets markedsanalytiker, utpekt som en av Europe´s Top Youth Marketing Minds. Han har tidligere vært redaktør for bransjebladet Analysen i flere år.

Foto: Sonja Balci

Thorgeir Kolshus
er sosialantropolog, stillehavsforsker og nestleder ved DISCO, Diversity Studies Centre Oslo, OsloMet. Han er tidligere spaltist i Aftenposten og Dagens Næringsliv, og er en flittig fag- og forskningsformidler på en rekke arenaer.

Foto: NHO/Eva Helene Storm Hanssen

Mari Sundli Tveit
er ny administrerende direktør i Norges forskningsråd. Hun har vært direktør for politikk i NHO og har tidligere vært rektor ved NMBU, miljø- og biovitenskapelige universitet og styreleder i Universitets- og høgskolerådet. Hun er professor i landskapsarkitektur, og er styremedlem i European University Association og i Chalmers tekniska högskola. Hun har solid ledererfaring og forsknings- og forskningspolitisk kompetanse.

Lenke til presentasjon på Biblioteklederkonferansen

Foto: Orator

Jan Vardøen
har en kombinasjon av sterk iderikdom og ditto gjennomføringsevne. Først bygget han alt han savnet på Grünerløkka: Cocktail-bar, brygghus, delikatessebutikk, diner, tiki-bar, focacceria – og pizzarestauranten Villa Paradiso. Deretter begynte han som filmskaper og forfatter. Multikunstneren var anarkist og husokkupant i unge år, skyr budsjetter, og jakter ikke penger. Likevel har han stor suksess på en rekke områder. 


Musikalsk åpning ved Ellen Andrea Wang

som er en bassist, vokalist og komponist. Hun beveger seg musikalsk i området mellom jazz, pop og indiejazz og har utmerket seg som en oppfinnsom kunstner som blander stiler på enestående måter. Fra samarbeid med Sting, Manu Katché og Marilyn Mazur, til forestillinger på store jazzfestivaler, til hennes opptreden med vokal Jazz Group GURLS, til sine egne prosjekter Pixel og Ellen Andrea Wang Trio, har hun konsekvent forsøkt å gå nye veier.